Hart-, vaat- en longfysiotherapie

hart-vaat-en-longfysiotherapieHart-, vaat – en longfysiotherapie is een specialisme dat patiënten behandelt met hart-, vaat- en longklachten.

Voorbeelden van longklachten zijn COPD (emfyseem/chronische bronchitis), astma, longfibrose en mensen met longproblemen na een operatie.

Voorbeelden van hartklachten zijn een status na een hartinfarct, angina pectoris en verminderd inspanningsvermogen na een bypass operatie, dotterbehandeling of hartklepvervanging.

Voorbeelden van vaatklachten zijn etalagebenen (claudicatio intermittens).

De training bij mensen met hart-, vaat- en longklachten bestaat uit het verbeteren van het inspanningsvermogen. Daarnaast trainen we de spierkracht van romp, benen, armen en van de ademspieren (indien noodzakelijk). Door verbetering van inspanningsvermogen en kracht willen we onder andere bereiken dat kortademigheid, moeheid en pijn verminderen en dat de activiteiten in het dagelijks leven verbeteren. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het beter leren omgaan met de lichamelijke mogelijkheden in het dagelijks leven.

Daarnaast maken we afhankelijk van uw klachten gebruik van ademoefeningen, hoesttechnieken (om vastzittend slijm op te hoesten) en van ontspanningsoefeningen.

Jan de Jonge is aangesloten bij de Vereniging voor Hart-, Vaat- en Longfysiotherapie.

Kom langs bij Fysiotherapie Het Middenpad
voor een kennismakingsgesprek!